Sportikoner som författare

Det kan vara lätt att glömma att även våra mest talangfulla idrottsmän och idrottskvinnor är mänskliga. Att läsa de självbiografier som några av Sveriges mest kända idrottsikoner skrivit är ett sätt att bekanta sig med människan bakom framgångarna.

Några som har skrivit självbiografiska böcker är till exempel Patrik Sjöberg, med sin självbiografiska bok; ”Det du inte såg” som han skrivit tillsammans med Markus Lutteman.

Boken kom att skaka om hela Sverige direkt när den släpptes, eftersom Patrik Sjöberg lättade på förlåten till baksidan av idrottandet och visade att idrotten heller inte förskonats från sexuella övergrepp och maktmissbruk.

Sjöbergs bok har haft en viktig uppgift när det gäller ledarskap och ansvar inom idrott och ungdomsverksamhet.

Jag är Zlatan Ibrahimovic : min historia, är en annan självbiografi med ett kanske mer lättsmält och mindre allvarligt innehåll. Den store Zlatan sticker inte under stol med hur liten man kan känna sig inför en date med en vacker flicka. Ett problem han delar med många karlar, pojkar och män. Att Zlatan är mänsklig kanske kommer som en nyhet för en del, och hans självbiografi röjer alla tvivel – han är en vanlig kille, en grabb bland andra, en man – en stjärna.

Alltid lite till: om att slåss för sitt liv – är boxaren Frida Wallbergs bok om sin tuffa uppväxt och om psykiska övergrepp och familjetragedier, allt det som gjorde henne till en av världens bästa boxare. I boken berättar hon om hur hennes självkänsla växt av de motgångar hon tvingats bekämpa. I hennes självbiografi berättar hon bland annat om kampen mot den hjärnblödning som nästan tog hennes liv.

Boken har recenserats och beskrivits som ”en av de bästa sportbiografierna som gjorts av en svensk idrottare”.

En av våra mindre kända idrottare är äventyraren Annelie Pompe som i sin bok; Otroligt högt och extremt djupt – beskrivit sitt liv som äventyrare. Boken ger en oerhört intressant insyn i människan bakom äventyraren och inspirerar läsaren till egna stordåd. Pompe skriver att det största äventyret sker inom varje människa som är villig att anta den utmaning som livet är.